zaterdag 2 mei 2009

‘Duurzaamheid hoeft niet suf te zijn’

Het nieuwe groene gezicht van de Nederlandse jongeren heet Michaela Hogenboom. ‘Duurzaamheid hoeft niet suf te zijn’.

Remco Tomesen
amsterdam
17-03-2009
Artikel in De Pers

Je kunt ook heel simpel over duurzaamheid praten, ontdekte Michaela Hogenboom laatst toen ze een workhsop over de millenniumdoelstellingen gaf aan een 2 VWO klas. ‘Wat is duurzaamheid?’, vroeg ze aan de klas. Een van de leerlingen, een jongen, antwoordde: dat is een beetje voorzichtiger zijn met je kleren, zodat je jongere broertje ze ook nog aan kan..
‘Kijk, dat is de kern. Zo’n antwoord inspireert me’, zegt Hogenboom. Over duurzaamheid moet je dan ook niet te ingewikkeld doen, vindt de 23-jarige studente, die vorige week in Amsterdam werd verkozen tot de nieuwe jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling.
Twee jaar lang is ze de duurzame stem van Nederlandse jongeren, onder meer bij de Commission on Sustainable Development van de Verenigde Naties in New York en de aankomende klimaattop in Kopenhagen. Het eerste jaar samen met de huidige vertegenwoordiger en ‘senior’ Don Gerritsen, het tweede jaar neemt zij zelf als senior een nieuwe junior onder haar hoede.

Gevaar van de hype
Hogenboom en Gerritsen willen het bewustzijn over duurzame ontwikkeling onder jongeren vergroten en jongeren inspireren en betrekken. Maar is dat nog nodig, zijn jongeren ondertussen niet een beetje duurzaamheidsmoe? Hogenboom: ‘Er is zeker een hype losgebarsten. En een gevaar aan hypes is dat ze voorbij gaan. Ik zie het als belangrijke taak om te communiceren dat het geen tijdelijk fenomeen is’. Haar boodschap: duurzaamheid moet onderdeel worden van alle aspecten van het leven. In wat en hoeveel je eet en gebruikt. Maar ze gaat een stapje verder: het liefst zou ze zien dat jongeren zelf tot actie komen.

Dat klinkt activistisch. Hogenboom: ‘Dat bedoel ik helemaal niet. Zelf ben ik helemaal geen activistisch type’. Nee, een actieve bijdrage kun je als jongere ook gewoon via je studie leveren, vindt ze. Denk aan de bedrijfskundestudent die een businessplan schrijft over een duurzaam project. Hogenboom: ‘Het hoeft niet suf en dogmatisch te zijn’.

Nog heel lang op aarde
Om vertegenwoordiger te worden, moest Hogenboom ‘solliciteren’ bij de Nationale Jeugdraad, de organisatie die de vertegenwoordiging in het leven riep. De raad selecteerde twee kandidaten, die vorige week tegen elkaar streden in de Amsterdamse club Bitterzoet. Ze kreeg de meeste stemmen van de circa 130 aanwezigen.

In haar nieuwe functie wil de vierdejaars studente Human Resource& Quality Management aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen het land intrekken. Naar middelbare scholen, HBO-opleidingen en universiteiten. ‘Ik en de andere jongerenvertegenwoordiger Don Gerritsen, willen ontdekken wat er leeft onder jongeren. Gedreven jongeren zijn welkom om hun steentje bij te dragen in de adviescommissie duurzame ontwikkeling, waarin de inhoudelijke standpunten ondermeer ontwikkeld worden voor de VN conferenties.

Het is terecht dat er een speciale duurzame vertegenwoordiger voor jongeren is, vindt Hogenboom. ‘De kracht van jongeren is dat ze makkelijk met veranderingen om kunnen gaan en met vernieuwende oplossingen komen’. En, voegt ze toe: ‘Jongeren hebben sowieso het meeste baat bij duurzaamheid. Wij zullen het langst hier op aarde zijn’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten